expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Elektromobil vs. spalovací motor: srovnání, výhody a nevýhody


Jelikož se aktuálně svět automobilů rychle mění, před mnoha řidiči stojí otázka výběru mezi elektromobilem a autem se spalovacím motorem. Každá z těchto technologií má své výhody, nevýhody i podmínky, které je předurčují pro určitý způsob využití. Které je lepší? Pojďte se spolu s námi podívat na jejich srovnání.

Spalovací motory na benzin a naftu a jejich výhody a nevýhody

Spalovací motory, které fungují na bázi benzínu nebo nafty , jsou dlouhodobě dominantní technologií. Tyto motory produkují pohon tím, že spalují palivo uvnitř svých válců, což vede k expanzi plynů a generuje sílu potřebnou k pohybu.

Tyto technologie jsou ověřené, spolehlivé a v současnosti i dobře rozvinuté, přičemž mezi jejich hlavní výhody patří vysoký výkon a dlouhý dojezd na jedno natankování. Díky vyspělé technologii a rozsáhlé infrastruktuře, jako jsou čerpací stanice, je cestování s těmito vozidly pohodlné a efektivní, a to i na dlouhé vzdálenosti.

Další významnou výhodou spalovacích motorů je rychlost tankování, která trvá jen několik minut, což je u elektromobilů stále delší.

Spalovací motory ovšem přinášejí i některé nevýhody. Jednou z hlavních je environmentální dopad. Spalování fosilních paliv produkuje množství emisí a škodlivých látek, což přispívá ke znečištění ovzduší a klimatické změně.

Kromě toho jsou spalovací motory i méně efektivní z hlediska konverze energie, protože většina energie z paliva se přeměňuje namísto pohonu na teplo. Tento nižší stupeň efektivnosti se odráží ve vyšších provozních nákladech na palivo v porovnání s elektromobily, které využívají levnější elektrickou energii.

Jak funguje elektromobil, jeho účinnost a kde se uplatní

Druhou možností jsou elektromobily, které jsou poháněny jedním či více elektrickými motory a k pohonu využívají energii uchovanou v bateriích. Tato energie se mění na elektrický proud, který pohání elektromotory a poskytuje sílu potřebnou k pohybu, přičemž právě tato přeměna je oproti spalovacímu motoru účinnější.

Jednou z hlavních výhod elektromobilů je jejich energetická efektivnost. Elektromotory jsou schopny přeměnit více než 60% přijaté elektrické energie na pohonný výkon, což je více ve srovnání s přibližně 20% efektivností spalovacích motorů.

To vede k nižším nákladům, přičemž elektrická energie je obvykle levnější, než benzín a nafta . Samozřejmě, elektromobily produkují také nulové emise.

Výhody elektromobilů však přicházejí také nevýhodami. Jednou z největších je doba nabíjení, která je delší ve srovnání s tankováním spalovacích vozidel a může trvat v domácím prostředí i několik hodin nebo celou noc či den. Další je menší dojezd na jedno nabití v porovnání s dojezdem na jedno natankování.

Elektromobily jsou však dobrou volbou pro dopravu do města vzhledem k nízké provozní náklady. Jsou také vhodné pro lidi žijící v oblastech s dobrou nabíjecí infrastrukturou nebo pro ty, kteří mají možnost nabíjení doma přes noc.

Jak často je třeba elektromobil nabíjet a jaký je reálný dojezd

Pokud jde o elektromobily právě jejich dobíjení elektromobilů je klíčový aspekt, který je třeba brát v úvahu. Existují různé způsoby, jak elektromobil nabíjet, ať už doma nebo na síti veřejných nabíječek. Domácí nabíječky obvykle poskytují nižší rychlost nabíjení, avšak za mnohem výhodnější cenu. Doba nabíjení bývá kolem 8 hodin.

Na druhé straně veřejné rychlonabíječky mohou baterii nabít na 80% její kapacity za přibližně 30 minut, což je výhodné zejména při delších cestách a dovolených.

Náklady na nabíjení se výrazně liší v závislosti na lokalitě a poskytovateli energie, ale obecně je elektřina levnější než tradiční paliva. Projetí 100 km na elektřinu je tak cenově výhodnější než na benzín nebo naftu, kolem 2 Eur.

Druhým faktorem je dojezd elektromobilů. Ten deklarován je často optimalizován pro ideální podmínky, což znamená jízdu bez negativních vlivů. V reálném provozu tak bývá dojezd nižší. Dobrým příkladem je Tesla Model 3, který má deklarovaný dojezd až 560 km, ale reálný dojezd je nižší, obvykle kolem 450 až 500 km.

Při výběru elektromobilu je proto důležité brát v úvahu vaše konkrétní potřeby a okolnosti. Pokud většinu času trávíte jízdou ve městě, kde je dojezd lepší, než při cestách ve vysoké rychlosti na dálnici, elektromobil může být výbornou volbou.

Co se vyplatí a kolik stojí koupě, ježdění a údržba elektromobilu

Při volbě mezi klasickým autem se spalovacím motorem a elektromobilem je třeba se podívat i na porovnání finančních nároků na údržbu, ježdění a koupi. Zde platí, že náklady na koupi elektromobilů jsou vyšší, ale naopak cena provozu je nižší.

Zatímco průměrný elektromobil může stát kolem 30.000 Eur, srovnatelný model se spalovacím motorem může být levnější io třetinu. Zároveň však náklady na elektřinu jsou podstatně nižší než náklady na benzin a naftu a zatímco přejezd 100 km v elektromobilu stojí kolem 2 Eur, ve spalovacím autě může náklad dosáhnout až 10 Eur.

Co se týče údržby, elektromobily vyžadují méně mechanické údržby než jejich spalovací protějšky, protože mají méně pohyblivých částí. Nepotřebují pravidelné výměny oleje , filtru, rozvodů a komponentů spojených s tradičním motorem.

Na druhou stranu, zvážit je třeba i výměnu baterie po několika letech používání, což může být drahé. Výměna baterie pro Tesla Model 3 může stát kolem 10.000 Eur v závislosti na kapacitě a modelu. Pokud jde o příklady nákladů na provoz celkově, dobré je srovnání Tesla Model 3 a Mercedes-Benz C-Class se spalovacím motorem.

Zde vycházejí celkové náklady jednoznačně v prospěch Tesly, samozřejmě, pokud se zohlední palivo, údržba a zbytková hodnota. Rozhodnutí je však na vás!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
Vše proběhlo naprosto v pořádku.
  • + Rychlá reakce
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
+ rychlost dodávky
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku